VENLO - Bij VVV is zondag geschokt gereageerd op de dood van Jeu Sprengers. De voorzitter van de KNVB was tussen 1980 en 1990 voorzitter van de club uit Venlo. "Voor ons is het dubbel spijtig. Hij was niet alleen KNVB-voorzitter, maar ook voormalig voorzitter van VVV", aldus Hai Berden, de huidige voorzitter.

"Ik ken hem niet alleen uit de voetbalwereld, maar ook privé. Jeu was een man die altijd overal positief tegenaan keek, dat heeft ons als club natuurlijk enorm geholpen", aldus Berden. Het overlijden van Sprengers heeft volgens Berden zijn weerslag op de wedstrijd in Venlo tussen VVV en AZ. "Bij mezelf merk ik wel dat ik momenteel hier meer mee bezig ben dan met de wedstrijd."

Kesler

Een goed bestuurder, een markante persoonlijkheid en een warm mens. Zo herinnert Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, de in de nacht van zaterdag op zondag overleden Jeu Sprengers. De bondsvoorzitter van de nationale voetbalbond, die al enige tijd ziek was, werd 69 jaar.

"We zijn bij de KNVB diep bedroefd en zeer onder de indruk", reageerde Kesler zondag op de dood van Sprengers. "We wisten natuurlijk dat hij ziek was. Maar dit komt toch als een verrassing. Hij is de laatste dagen heel hard achteruit gegaan."

Poldermodel

Kesler benadrukt dat Sprengers van groot belang voor het Nederlands voetbal is geweest. "Dankzij Jeu Sprengers stonden het betaalde voetbal en het amateurvoetbal niet meer lijnrecht tegenover elkaar. Hij regeerde via het poldermodel en voorkwam op die manier conflicten. Sprengers heeft voor de KNVB ook heel goed werk bij de UEFA verricht."

"Ook bij de Europese voetbalbond werd heel goed naar hem geluisterd. Jeu Sprengers had enorm veel capaciteiten. Zijn dood is voor iedereen bij de KNVB een heel groot verlies."

Netwerk

Het belang van Jeu Sprengers voor het Nederlandse voetbal is nauwelijks goed te beschrijven. Dit zei Harry Been, algemeen directeur van de KNVB, in een reactie op het overlijden van de voorzitter van de KNVB.

"Hij heeft nationaal en internationaal zo ontzettend veel betekend", zei Been zondag voor NOS-radio. "Hij was ook een man die als geen ander wist hoe hij een verbinding moest maken tussen de top- en breedtesport."

Been prees ook de optimistische instelling van Sprengers. "Het was een man met wie je geweldig kon werken. Ook in het netwerkcircuit heeft hij veel betekend."