KERKRADE - NEC heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. De Nijmegenaren wonnen in het Parkstad Limburg Stadion met 2-0 van concurrent Roda JC.

NEC kreeg daarbij de hulp van arbiter Pol van Boekel, die de openingstreffer van Jhonny van Beukering onterecht goedkeurde en Roda-speler Cheikh Tioté voor een vermeende slaande beweging uit het veld stuurde.

Ook de fel protesterende Roda-trainer Raymond Atteveld en verzorger Norbert Keulen werden naar de tribune verwezen.

Keerpunt

De rode kaarten en de commotie vormden het keerpunt in het duel, dat in het eerste half uur werd gekenmerkt door een onzorgvuldig Roda JC en een slim combinerend NEC. De Limburgers waren gevaarlijk via spits Yulu Matondo - doelman Gabor Babos redde knap -, NEC was dicht bij de openingstreffer via een vreemd carambolerende bal die doelman Bram Castro met een uiterste inspanning tot corner kon verwerken.

Uit die corner knikte Jhonny van Beukering, na 33 minuten, de 0-1 binnen. Heel Roda JC protesteerde bij arbiter Pol van Boekel, omdat Van Beukering zijn tegenstander Cheikh Tioté had weggeduwd. De scheidsrechter keurde de treffer echter goed.

Slaande beweging

Een minuut later eisten Van Boekel en Tioté opnieuw de hoofdrol voor zich op. Tioté maakte in de ogen van de arbiter opzettelijk een slaande beweging naar NEC-speler Lorenzo Davids. Van Boekel was onverbiddelijk: rood. Een zware straf. In het tumult dat volgde, stuurde Van Boekel ook trainer Raymond Atteveld en verzorger Norbert Keulen van Roda JC naar de tribune.

Na de rode kaarten ging Roda JC zowaar beter voetballen. De Limburgers leden minder balverlies en zochten de aanval. NEC leunde achterover en speculeerde op de counter. Jeremain Lens, Youssef El-Akchaoui en Bas Sibum kregen prima kansen om het duel vroegtijdig te beslissen, maar doelman Bram Castro redde bekwaam.

Lens

Na de hervatting nam het aanvallende Roda JC alle risico's en kreeg NEC legio mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Jeremain Lens benutte met een droog schot één van de vele kansen: 0-2. Het sierde Roda JC dat het ook daarna bleef aanvallen en zelfs kansen kreeg. De Limburgers moesten de laatste minuten met negen spelers verder, nadat verdediger Jan Paul Saeijs op het brancard het veld moest verlaten. Met de zege is NEC, dat aan een uitstekende reeks bezig is, Roda JC tot op één punt genaderd.