FLORENCE - Voor hij het zelf goed en wel besefte stond hij opeens onder de lat. Bas Roorda kreeg donderdag amper de tijd om stil te staan bij zijn debuut voor PSV. De reservedoelman verving in de kwartfinale tegen Fiorentina (1-1) de geblesseerde Gomes.

"Ik heb hier echt van genoten", aldus de 35-jarige Groninger. "Er zijn slechtere momenten denkbaar om je debuut te maken."Net als trainer Sef Vergoossen ging Roorda er vanuit dat Gomes na een korte blessurebehandeling verder zou kunnen. "Maar opeens maakte verzorger Mart van den Heuvel het wisselgebaar. Misschien was het maar goed dat het allemaal zo snel ging. Ik had niet eens de tijd om zenuwachtig te raken. Het was een kwestie van trainingsspullen uittrekken en gaan."

Reddingen

Roorda begon wat ongelukkig. Het eerste schot op doel leek door zijn benen het doel in te rollen, maar hij kreeg de bal bijtijds onder controle. "Ze maken het met die nieuwe ballen ook steeds moeilijker voor keepers", grapte hij. Later kwam de reservedoelman beter in de wedstrijd. Roorda onderscheidde zich zelfs, vooral in het laatste kwartier, met een paar uitstekende reddingen.

"Het was wel lekker om weer eens te voelen hoe het is om een aandeel te hebben in een goed resultaat. Maandag nog verloor ik met Jong PSV kansloos van Jong RKC, drie dagen later krijg je dit. Maar ik moet zeggen dat het voor een keeper makkelijker is om in te vallen in een belangrijke wedstrijd als deze, dan in een wedstrijd waar de belangen minder groot zijn."

Pech

Roorda besloot na vorig seizoen te vertrekken bij FC Groningen, waar hij zijn basisplaats was kwijtgeraakt aan Brian van Loo. "De overstap naar PSV was niet zo'n moeilijke keuze", aldus de keeper. Roorda had echter de 'pech' dat Gomes dit seizoen ontsnapte aan blessures en schorsingen. De Braziliaan is de enige speler in de selectie van PSV die in de competitie nog geen minuut miste.

"Maar ik wist waar ik aan begon", aldus Roorda. "Mijn rol is duidelijk, dit was een bewuste keuze. Daarom heb ik ook nooit motivatieproblemen gehad. Ik heb bij PSV veel bijgeleerd en al die tijd in mijn hoofd wedstrijdscherp getraind."

Geweldenaar

Stiekem hoopt Roorda erop dat hij zondag in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo het doel verdedigt. Die kans lijkt echter niet zo groot, aangezien de diagnose bij Gomes vrijdagmiddag meeviel. Er is niets kapot in zijn kuit en als de Braziliaan zondag pijnvrij is, speelt hij gewoon tegen de Tukkers.

Iedereen bij PSV had het donderdag na de wedstrijd en vrijdag bij het vertrek bijna alleen maar over de blessure van Gomes. "Natuurlijk begrijp ik dat iedereen hoopt dat Gomes zo snel mogelijk kan keepen. Hij is een held, een geweldenaar. Ik moet niet de illusie hebben dat ik beter kan keepen dan hij. Mocht ik dit seizoen nog nodig zijn, vul ik het op mijn manier in. Ik ga hem dan proberen zo goed mogelijk te vervangen."