AMSTERDAM - Zijn advocaat had het hem maandag nog uit zijn hoofd willen praten. Dat was het eerste dat Frans van Seumeren woensdag de verzamelde pers in de Galgenwaard liet weten. De geboren Utrechter is van plan om 51 procent van de aandelen van FC Utrecht te kopen, ter waarde van 16 miljoen euro.

Het is voor de investeerder een voorwaarde dat de belanghebbenden het in hem zien zitten. En dat lijkt wel goed te zitten. Van Seumeren, die een verbintenis van minimaal 10 jaar wil aangaan, steekt het geld niet uit winstbejag in de club.

"Het was een gevecht tussen verstand en emotie. De emotie heeft het gewonnen." De eerste tien jaar heeft hij zich niet ten doel gesteld er zelf financieel beter van te worden. Daarna sluit Van Seumeren niet uit rendement te behalen: "No guts, no glory."

Mammoet

Van Seumeren (58) is internationaal bekend van Mammoet, het bedrijf dat de kernonderzeeër de Koersk boven water haalde. In 2005 hield hij, toen 55 jaar oud, het werken voor gezien. Samen met zijn vrouw wandelde hij van Harmelen naar Athene en vervolgens via het zuiden van Spanje in anderhalf jaar weer huiswaarts.

Eenmaal thuis begon het weer te kriebelen. Hij heeft weer belangen in een rederij en ook stak hij geld in de regionale sportkrant en -website Rondom Voetbal. Daarnaast is de ondernemer al jaren voorzitter van amateurvoetbalvereniging De Meern.

Opvallend

Overigens is de snelheid waarmee FC Utrecht en Van Seumeren zaken gedaan hebben opvallend. Drie weken geleden vonden de eerste gesprekken plaats en afgelopen weekeinde was er de intentie-overeenkomst. Binnen twee weken moet alles definitief zijn.