AMSTERDAM - Voetballers die opzettelijk een tegenstander blesseren met een gemene tackle, verdienen een levenslange schorsing. Dat zegt voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA vrijdag in een interview met de Engelse krant The Times.

De Zwitserse preses doet zijn uitspraken aan de vooravond van een bijeenkomst van het internationale bestuur van voetbalbonden (IFAB) in het Schotse Gleneagles: "De smerige tackle is een van de belangrijkste problemen in het hedendaagse voetbal. Spelers die ze bewust maken, horen niet thuis in deze sport.

"Blatter maakt zijn opmerkingen naar aanleiding van de afschuwelijke aanslag vorige maand van Birmingham-speler Martin Taylor op Eduardo da Silva van Arsenal. De aanvaller uit Kroatië brak zijn been en is vele maanden uitgeschakeld.

Hard optreden

De hoogste baas van de FIFA wees met de beschuldigende vinger ook naar trainers en coaches. "Het mechanisme is duidelijk. De druk op de trainer om te winnen is zo groot, dat hij zijn spelers aanspoort om ten koste van alles voor de winst te gaan." Blatter kondigde aan dat er voor arbiters instructies komen om harder op te treden tegen gemeen spel.

De IFAB neemt dit weekeinde op zijn jaarlijkse congres in Gleneagles ook een besluit over het al dan niet invoeren van de 'intelligente' speelbal. Op het wereldkampioenschap voor clubteams afgelopen december in Japan is reeds getest met de bal, waarin een microchip zit die een signaal afgeeft aan de scheidsrechter zodra de bal de doellijn passeert.