Kamer leeft mee met nabestaanden

DEN HAAG - De leden van de Tweede Kamer leven mee met de nabestaanden van de slachtoffers en met iedereen die in onzekerheid verkeert over het lot van naasten na de vliegtuigcrash bij Tripoli. Dat heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet woensdag laten weten.

Verbeet geeft aan dat ze ''diep geschokt kennisnam van het buitengewoon verdrietige bericht''. Bij het vliegtuigongeluk in Libië kwamen tientallen Nederlanders om.

De vlag bij alle gebouwen van het Rijk gaan woensdag tot zonsondergang halfstok. Het verzoek aan gemeenten en provincies is om hetzelfde te doen.

De burger kan dat eventueel volgen of doen wat zijn hart hem ingeeft.

Vergadering

Gerdi Verbeet informeerde de Kamer bij aanvang van de middagvergadering, want in het Kamergebouw wordt woensdag gewoon doorvergaderd. De politieke partijen maakten al wel bekend dat ze de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni voorlopig stilleggen.

Een gepland overleg over verkeersveiligheid is afgelast wegens de vliegtuigcrash. Demissionair verkeersminister Camiel Eurlings moet namelijk ''urgente werkzaamheden verrichten in verband met de ramp'', lieten woordvoerders van de Tweede Kamer weten.

De bewindsman laat zich informeren over de ramp.

Europarlement

Europarlementsleden van CDA en VVD eisen een diepgaand onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash. Daarbij moet onder meer gekeken worden of de aswolk invloed heeft gehad en of de maatschappij terecht niet op de Europese zwarte lijst stond.

De EU heeft een zwarte lijst van maatschappijen die wegens mankementen niet in Europa mogen landen.

''Ik neem aan dat de Libische autoriteiten een verzoek doen aan de Nederlandse autoriteiten om mee te helpen met het onderzoek'', zegt VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert woensdag.

CDA'ster Corien Wortmann wil dat alles over de veiligheid van het toestel boven water komt.

Tip de redactie