AMSTERDAM - De vliegtuigcrash bij Schiphol is een zwaardere beproeving dan de veiligheidsregio Kennemerland had gehoopt ooit mee te maken.

En dat terwijl de hulpdiensten in dat gebied nog maar sinds 1 januari 2008 volledig verantwoordelijk zijn voor de rampenbestrijding op de luchthaven.

Vroeger was het anders geregeld. Schiphol viel toen onder de politieregio Kennemerland. Brandweer en ambulances moesten echter uitrukken uit het nabijgelegen gebied Amsterdam-Amstelland.

Door die versnippering moest het wel fout gaan als er echt iets aan de hand was, concludeerde het kabinet. De oplossing: Schiphol moest helemaal onder Kennemerland komen te vallen. Bij ongevallen zouden politie, brandweer en ambulances uit dat gebied komen.

Positief

Zo geschiedde. De eerste signalen over de nieuwe organisatie waren positief. Terwijl eind 2006 bleek dat de regio zelfs een kleinschalige ramp niet aankon, ging het tijdens een rampenoefening in maart vorig jaar al stukken beter. Dat concludeerde de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid.

Verbeterpunten waren er wel: zo was de uitwisseling van informatie tussen de verschillende instanties nog niet goed genoeg.

Of Kennemerland de zaken inmiddels helemaal op orde heeft, is nog onbekend. Dat blijkt de komende tijd, als duidelijk wordt hoe de hulpdiensten het woensdag hebben gedaan.

Foto's

Bekjik lezersfoto's van de crash op NUfoto.nl