Advocaten van de nabestaanden van de MH17-ramp zijn geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) denkt dat Rusland erachter zit. De NCTV heeft de betrokken advocaten opname in het veiligheidsprogramma aangeboden, meldt RTL Nieuws donderdag op basis van eigen onderzoek.

De NCTV laat desgevraagd aan NU.nl weten hier niet op te kunnen reageren. Mocht het zo zijn dat de NCTV maatregelen treft vanwege een bepaalde dreiging, dan doet de coördinator daar uit veiligheidsoverwegingen nooit uitspraken over, laat een woordvoerder weten.

Volgens RTL Nieuws is het de afgelopen maanden regelmatig voorgekomen dat advocaten bijvoorbeeld tot hun huis zijn gevolgd.

De praktijken zouden te maken hebben met het moment in het MH17-proces begin september waarop verschillende nabestaanden slachtofferverklaringen aflegden voor de rechtbank van Den Haag. Een rechtsbijstandteam van advocaten stond de nabestaanden bij.

Nabestaande MH17 over verlies dochters: 'Vaderdag is een nare dag'
75
Nabestaande MH17 over verlies dochters: 'Vaderdag is een nare dag'

NCTV zou geen fysieke bedreiging verwachten

RTL Nieuws schrijft dat de NCTV acht advocaten op 22 september op de hoogte heeft gebracht van de intimidatiepraktijken. Bij die bijeenkomst zouden de raadslieden te horen hebben gekregen dat Rusland op meerdere manieren geprobeerd zou hebben de advocaten te hinderen en te intimideren.

Daarop zou de NCTV de advocaten opname in het veiligheidsprogramma hebben aangeboden. De coördinator zou hebben gezegd dat niet verwacht wordt dat het tot fysiek geweld tegen de advocaten komt.

De MH17-ramp vond plaats op 17 juli 2014. Alle 298 inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven. Aan boord waren bijna tweehonderd Nederlanders. Het vliegtuig is boven Oekraïne neergehaald met een buk-raket.