Het Joint Investigation Team (JIT) presenteert woensdag nieuwe bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van MH17. Dat is vrijdag in een brief aan de nabestaanden gemeld.

Om welke nieuwe bevindingen het gaat, wordt nog niet bekendgemaakt. De nabestaanden zullen woensdagochtend eerst worden bijgepraat, daarna zal een persconferentie worden gehouden.

JIT, een samenwerkingsverband tussen Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne, doet juridisch onderzoek naar het neerhalen van de Boeing van Malaysia Airlines op 17 juli 2014. Eerder bleek al dat de lanceerinstallatie afkomstig was van een Russische basis bij Koersk.

Onderzoekscollectief Bellingcat zal volgende week nieuwe namen van verdachten onthullen, is ook op vrijdag bekendgemaakt. Tegen het AD wordt gezegd dat ze met een rapport van honderd pagina's komen over afgeluisterde telefoongesprekken.

Nederland stelt Rusland sinds vorig jaar officieel aansprakelijk voor het uit de lucht schieten van het vliegtuig boven Oekraïne. Het land ontkent betrokkenheid.

Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Nederland naar Maleisië.