Nederlanders die in Oekraïne onderzoek naar de MH17-ramp deden, zijn op grote schaal afgeluisterd door Oekraïne en Rusland.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van "goed ingevoerde bronnen".

Nederlandse agenten, militairen en personeel van het Openbaar Ministerie reisden na de ramp af naar Oekraïne om onderzoek te doen naar de vliegramp en om de lichamen van de omgekomen inzittenden van de vlucht te bergen en terug naar Nederland te halen. 

Terwijl ze daar waren, werden ze met afluisterapparatuur en spionagesoftware op apparaten in de gaten gehouden door de geheime dienst van Rusland en Oekraïne. Op hotelkamers was afluisterapparatuur gevonden.

Volgens RTL Nieuws "erkent een hoge bron de gevoeligheid van de spionage door Oekraïne, maar was de spionage van Rusland structureler en omvangrijker".

Versleuteld toesturen

Alle Nederlandse onderzoekers die naar Oekraïne gingen, kregen het advies om geen gebruik van wifinetwerken te maken en om vertrouwelijke informatie altijd versleuteld naar elkaar te versturen.

Vertrouwelijke gesprekken mochten alleen in speciale ruimtes op de ambassade gevoerd worden, want alles wat daarbuiten gebeurde zou "onveilig" zijn.

Bij terugkeer in Nederland werd illegale software op telefoons en tablets gevonden en bleek dat camera's en microfoons aan waren gegaan, zonder dat de gebruiker dat had gedaan of daar toestemming voor had gegeven.

De MH17-vlucht van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neergeschoten door een buk-raket. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!