
Kabinet ziet geen reden Oekraïne aansprakelijk te stellen voor MH17
Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Onder meer PVV, SP, Forum voor Democratie en CDA vinden dat naar de verantwoordelijkheid van Oekraïne moet worden gekeken, omdat het land zijn luchtruim op de dag van de ramp niet had gesloten. Destijds waren boven het oosten van Oekraïne al verscheidene vliegtuigen neergehaald door pro-Russische rebellen.
"Op basis van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek van het JIT, informatie uit openbare bronnen en eigen, voortdurend, onderzoek, waaronder juridisch onderzoek, is er naar het oordeel van het kabinet op dit moment geen juridisch overtuigend bewijs voor succesvolle aansprakelijkstelling van Oekraïne", schrijft Blok in de brief.
Niet nodig
Het kabinet acht het niet nodig aanvullend onderzoek naar de mogelijke aansprakelijkheid van Oekraïne in te stellen. Blok sluit echter niet uit dat er uit het strafrechtelijk onderzoek van het Joint Investigations Team (JIT) informatie komt waardoor die overweging verandert. Daarvoor is wel "juridisch overtuigend bewijs" noodzakelijk.
Blok benadrukt dat de samenwerking met Oekraïne, dat ook is aangesloten bij het JIT, goed verloopt en essentieel is voor de effectiviteit van het strafrechtelijk onderzoek. Maleisïe, België en Australië maken ook deel uit van het onderzoeksteam.

Raketinstallatie die MH17 neerhaalde heeft unieke 'vingerafdruk'
Samenwerking
Nederland stelde eind vorige maand Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van MH17. Ook Australië nam die stap. Dat gebeurde naar aanleiding van onderzoeksresultaten van het JIT, die medio mei zijn gepubliceerd. Het team vond overtuigende bewijzen dat de buk-raketinstallatie waarmee het burgervliegtuig is neergeschoten afkomstig was van een Russische legereenheid. Rusland ontkent elke betrokkenheid.
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne getroffen door een buk-raket. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.
NUjij: Uitgelichte reacties