Nederlandse militairen hebben een Buk-raket uit Georgië naar Nederland gebracht. De raket, hetzelfde type als waarmee vlucht MH17 van Malaysia Airlines drie jaar geleden werd neergehaald, is februari dit jaar naar legerbasis Gilze-Rijen gebracht.

Medewerkers van de militaire inlichtingendienst MIVD zijn volgens RTL Nieuws op 21 februari van dit jaar met een Hercules van het ministerie van Defensie naar Georgië gevlogen. Daar ontvingen zij van de autoriteiten de Buk-raket. De volgende dag is de raket afgeleverd op de militaire luchtmachtbasis in Gilze-Rijen.

De raket wordt gebruikt als bewijsmateriaal in de strafzaak tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Die rechtszaak wordt in Nederland gehouden, wanneer is nog niet bekend.

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten. De Boeing 777 met 298 mensen aan boord - vooral Nederlanders - vloog toen boven oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Volgens het Joint Investigation Team (JIT) is het toestel neergehaald met een Buk-raket die uit Rusland afkomstig was.

In zestig seconden: de MH17-ramp
In zestig seconden: de MH17-ramp