Premier Mark Rutte wil dat Rusland stopt met "het verspreiden van allerlei onzin over de kwaliteit van het onderzoek over MH17". 

Dat zegt Rutte zaterdag tegen NOS.

Hij reageerde op het feit dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag de Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje riep in verband met het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. De ambassadeur moet zich maandag melden op het ministerie in Moskou.

De Nederlandse ambassadeur in Moskou gaat het gesprek maandag op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken opnieuw gebruiken om duidelijk te maken dat Nederland van de Russen volledige medewerking verwacht in het onderzoek.

Eerder ontbood minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin in Den Haag nadat Moskou zich kritisch uitliet over de voorlopige conclusies. Volgens Koenders is de diplomaat "te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is".

Overzicht: Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten

Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten
117
Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten

'Verkeerd'

Volgens het Russische ministerie gaat het strafrechtelijk onderzoek ''een verkeerde richting uit'', liet woordvoerster Maria Zakharova vrijdagavond weten. In de verklaring stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de eerste resultaten van het Joint Investigation Team (JIT) ''worden gepresenteerd als de enige waarheid en wordt geen ruimte gelaten voor twijfel en bezwaren''.