Rusland gaat de Nederlandse ambassadeur in Moskou ontbieden vanwege het onderzoek naar MH17. Eerder riep Nederland al de Russische ambassadeur op het matje.

Een woordvoerder van de regering zegt vrijdag dat ambassadeur Renée Jones-Bos maandag naar de Russische regering moet komen om te luisteren naar een verklaring van het Kremlin.

Daarin wil de Russische regering uitleggen waarom het de voorlopige conclusies van het internationale strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van MH17 die woensdag werden gepresenteerd niet accepteert.

Volgens het Russische ministerie gaat het strafrechtelijk onderzoek "een verkeerde richting uit", liet woordvoerster Maria Zakharova vrijdagavond weten. In de verklaring stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de eerste resultaten van het JIT "worden gepresenteerd als de enige waarheid en wordt geen ruimte gelaten voor twijfel en bezwaren".

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kennis genomen van het ontbieden van zijn ambassadeur. Het wacht het gesprek maandag af, aldus een woordvoerster.

Koenders

Eerder op de dag ontbood minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin in Den Haag nadat Moskou zich kritisch uitliet over de voorlopige conclusies. Volgens Koenders is de diplomaat "te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is".

Vrijdag zei de de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, in een interview met BBC dat hij geen reden ziet om na het uitkomen van het rapport zijn excuses aan te bieden.