De Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin in Den Haag is vrijdag door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) op het matje geroepen in verband met Russische kritiek op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van MH17.

Dat meldt Buitenlandse Zaken vrijdag.

Het Joint Investigation Team (JIT) dat het strafrechtelijk onderzoek leidt naar het neerstorten van vlucht MH17 presenteerde woensdag zijn voorlopige conclusie.

De internationale onderzoekers van JIT meldden eerder deze week dat de Buk-installatie waarmee het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 is neergehaald uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland.

De raket werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaien. Die resultaten werden door Russische ministeries in twijfel getrokken.

Video: Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten?

Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten
117
Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten

Onacceptabel

De Russische ambassadeur is te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is, aldus een verklaring van Koenders. ''In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland - gezien het overtuigende bewijs - de gepresenteerde resultaten te respecteren."

Russische instanties trokken volgens Koenders ''de professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie in twijfel''.

Objectiviteit

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies van het JIT ''vooringenomen en politiek gemotiveerd''. En het Russische ministerie van Defensie liet weten te twijfelen aan de objectiviteit van het onderzoek. Ook zijn er volgens dit ministerie nog nooit Russische luchtafweersystemen de grens met Oekraïne gepasseerd.

Het ontbieden van ambassadeur Sjoelgin is opvallend. Het Nederlandse kabinet is tot dusver zeer voorzichtig geweest als het ging om het onderzoek naar de ramp waarbij 298 mensen omkwamen, onder wie 196 Nederlanders. Het wil per se voorkomen dat de objectiviteit van het onderzoek in twijfel kan worden getrokken.