Een Russisch radarstation heeft geen raket geregistreerd die richting vlucht MH17 bewoog en afkomstig was uit het gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie maandag.

De Russische autoriteiten hielden maandag een presentatie over radargegevens die onlangs zijn opgedoken. Eerder hadden de Russen laten weten dat er geen radardata bewaard waren gebleven. 

Volgens Rusland was er wel een Oekraïense radar actief in de buurt van de plek waar het vliegtuig neerstortte. De woordvoerder van de Russische Defensie, Igor Konashenkov, zegt dat informatie afkomstig van satellieten van de Verenigde Staten en Oekraïne duidelijkheid kunnen bieden of de raket vanuit Oekraïne is gelanceerd.

Dat de Oekraïense autoriteiten geen ruwe radargegevens hebben aangeleverd voor het onderzoek naar de ramp, wijst er volgens de Russische autoriteiten op dat het toestel is geraakt door een Buk-raket afkomstig uit Oekraïens gebied. Moskou kwam eerder onder andere met de theorie dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig in de buurt had gevlogen, maar daar bleek geen bewijs voor te zijn.

Door de vliegramp met vlucht MH17 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Eerste gezamenlijke resultaten

Het gezamenlijk onderzoeksteam presenteert komende woensdag in Nieuwegein de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek. Het gaat dan om de resultaten van het onderzoek naar het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan.

Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig.

Videobeelden

Rusland en Oekraïne hebben voor het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) beide videobeelden geleverd van de radarschermen. De ruwe data, waaruit meer informatie terug te halen is, ontbraken. De zogeheten primaire radars aan de kant van Oekraïne zouden uit hebben gestaan, terwijl in Rusland de data niet zouden zijn opgeslagen.

De OVV concludeerde vorig jaar dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat bovendien vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

De Russen hebben maandag herhaald dat het onderzoek op het verkeerde spoor zit. Zowel het type Buk-raket als de plek waar de lancering plaatsvond zouden verkeerd zijn vastgesteld.

Video: De MH17-ramp in zestig seconden

In zestig seconden: de MH17-ramp
In zestig seconden: de MH17-ramp

Animatie: in60seconds