Het internationale onderzoeksteam dat belast is met het strafrechtelijk onderzoek naar de MH17-ramp, het Joint Investigation Team (JIT), presenteert "kort na de zomer" de eerste resultaten. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. 

De resultaten die gepresenteerd gaan worden betreffen het wapen waarmee het toestel van Malaysia Airlines werd neergehaald en de exacte afvuurlocatie.

Het onderzoek naar het gebruikte wapen en de afvuurlocatie is volgens het JIT "in een zeer ver gevorderd stadium". Er zal geen rapport van het JIT verschijnen, stelt het OM. De resultaten worden vastgelegd in een strafdossier, dat moet worden behandeld bij de rechtbank of een tribunaal. 

Nabestaanden ontvangen vrijdag een digitaal magazine met informatie over de manier waarop het strafrechtelijk onderzoek wordt verricht. Het OM stelt het magazine na het weekend voor iedereen beschikbaar.

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne neergeschoten, in een tijd van zware gevechten tussen regeringstroepen en separatisten. Alle 298 inzittenden onder wie 193 Nederlanders kwamen om het leven.

Video: MH17-ramp in 60 seconden

In 60 seconden: De MH17-ramp
In 60 seconden: De MH17-ramp

Animatie door in60seconds

Zwart

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft volgens de rechtbank in Utrecht te veel gegevens in overheidsstukken over de ramp met de MH17 zwart gemaakt zonder dat daarvoor goede redenen zijn aangevoerd.

In een tussenvonnis stelt de rechtbank vrijdag dat het weglakken van informatie uit overheidsstukken over de vliegramp ''niet berust op een deugdelijke motivering en niet zorgvuldig is voorbereid''. Wel krijgt Van der Steur de gelegenheid de gebreken binnen acht weken te herstellen.

De rechtbank doet de uitspraak in een zaak die RTL Nieuws, NOS en de Volkskrant tegen het ministerie hebben aangespannen. Op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) vragen zij inzage in alle relevante stukken over de vliegramp, zoals die van de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing en de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing.