
OM verwacht deze zomer bewijs over MH17-raket
Dat schrijft het OM in een brief aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp.
Bronnen melden dat tegen RTL Nieuws dat het OM in de brief stelt dat het internationaal justitieteam beschikt over rakettesten, die nu onderzocht worden.
Het internationaal justitieteam probeert zoveel mogelijk bruikbaar bewijs te verzamelen, maar dat gaat niet altijd even soepel. Zo heeft Oekraïne geen radardata meer en heeft Rusland de data nog niet geleverd.
Volgens het OM is er alsnog veel ander bewijs en is er een "grote groep personen in beeld" die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de aanslag.
Op welke termijn hun precieze betrokkenheid, identiteit en actuele verblijfplaats kunnen worden vastgesteld, valt volgens het OM nog niet te zeggen. Verder waarschuwt het OM de nabestaanden dat het onderzoek en de vervolging heel lang kunnen gaan duren.
Rusland
Eerder deze maand liet Rusland in een reactie op een brief van MH17-nabestaanden weten alle radarbeelden die duidelijkheid kunnen verschaffen in het onderzoek naar de ramp te hebben overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Achttien families van nabestaanden stuurden een brief aan de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko met de vraag alle radar-en satellietbeelden die kunnen helpen in het onderzoek naar het neerhalen van MH17 beschikbaar te stellen.
Nabestaanden zouden teleurgesteld hebben gereageerd op deze Russische reactie.
Behoefte
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) liet eerder al weten dat Oekraïne ruwe en verwerkte secundaire radargegevens heeft verstrekt. Van Rusland zijn niet de ruwe radargegevens, maar wel video-opnamen van een combinatie van radargegevens, ontvangen. Beide landen zeggen geen nadere gegevens te hebben.
Het OM zei op 21 januari geen behoefte te hebben aan aanvullende radar- of satellietgegevens. Het OM beschikt nu over voldoende informatie en zal geen verzoeken doen om nog meer informatie te krijgen.
Als het OM later alsnog meer informatie wil, dan zal het kabinet er alles aan doen "om voor het strafrechtelijke onderzoek relevante gegevens aan het OM ter beschikking te kunnen stellen", aldus Van der Steur. Dat kan via de Verenigde Naties of de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO.
Buk-raket
Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 jaar in Oekraïne neergeschoten met een Buk-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen daarbij om het om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Video: De MH17-ramp in 60 seconden
