De Buk-raket die het toestel van Malaysia Airlines neerhaalde kwam uit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten. 

Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zei dat dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer in antwoord op een vraag van een verslaggeefster van de Volkskrant.

In het eerder dinsdag gepubliceerde OVV-onderzoek staat dat niet duidelijk is wie de raket heeft afgevuurd. De plek van lancering ligt in een gebied dat 320 vierkante kilometer groot is.

In een toelichting later tegenover journalisten zei Joustra: ''Het is een gebied waar de grenzen wat fluctuerend waren. Maar het is een gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.''

Schuldvraag

Joustra zegt dat de schuldvraag niet binnen het bereik van zijn onderzoek valt. Voor het precies bepalen van de locatie van de Buk-installatie is forensisch onderzoek nodig. Daarvoor moeten grondmonsters worden genomen en getuigen worden gehoord. Dat hoorde niet bij de opdracht van de OVV.

Hij beaamde dat Rusland bezwaren had tegen opmerkingen in het rapport over kleine 'vlinderstrik-achtige' kogeltjes die gevonden zijn in de lichamen van de twee piloten.

Die kogeltjes zijn ''heel typerend'' en ook ''onomstotelijk bewijs'' voor het type Buk-raket. Het is ''een vingerwijzing richting de dader'', aldus Joustra, die dinsdagmiddag Kamerleden inlichtte over het MH17-onderzoek.

Video: Luchtruim MH17 Oekraïne had dicht gemoeten

MH17: luchtruim Oekraïne had dicht gemoeten
MH17: luchtruim Oekraïne had dicht gemoeten

Berechting

De berechting van de daders zal een zaak van de lange adem worden. Het zal nog wel ''wat hoofdbrekens kosten om tot een een strafrechtelijke berechting te komen'', aldus de verwachting van de voorzitter van de OVV. Het strafrechtelijk onderzoek is ''aangewezen op de medewerking van tallozen en in die zin zijn daar nog wel wat stappen te nemen''.

Het feit dat Rusland het OVV-onderzoek al op voorhand heeft afgewezen, vindt hij ''niet zo verrassend''. Hij wees erop dat de Russen ''volop hebben meegedraaid'' in het onderzoek. Volgens Moskou heeft het onderzoek ''een bevooroordeeld karakter''. De conclusies geven een vertekend beeld, zei onderminister Sergej Rjabkov van Buitenlandse Zaken.

Alle berichtgeving over MH17 in ons nieuwsdossier