Premier Mark Rutte heeft Rusland opgeroepen "volledig mee te werken" met het strafrechtelijk onderzoek naar de daders van de ramp met vlucht MH17.

Dat zei hij dinsdag tijdens de persconferentie na de presentatie van het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) naar de ramp met vlucht MH17.

"Ik roep de Russische autoriteiten op medewerking te verlenen in dit rapport en het strafrechtelijk onderzoek", zei Rutte. "De schuldigen mogen hun straf niet ontlopen."

Bekijk hier de oproep van Rutte:

Rutte roept Rusland op 'volledig mee te werken' met strafrechtelijk onderzoek
Rutte roept Rusland op 'volledig mee te werken' met strafrechtelijk onderzoek

Russen sceptisch

Nu het onderzoek naar de toedracht van de ramp is afgerond, komt de focus op het strafrechtelijk onderzoek dat wordt geleid door het Openbaar Ministerie (OM). Dat onderzoek zal duidelijk moeten maken wie er verantwoordelijk is voor het afvuren van de Buk-raket die vlucht MH17 deed neerstorten.

De Russen hebben zich in aanloop naar de publicatie sceptisch getoond over de uitkomsten, terwijl er duidelijke aanwijzingen waren dat vlucht MH17 door een een Russisch Buk-raketsysteem uit de lucht is gehaald.

Het Kremlin herhaalde dinsdag de kritiek op de onderzoekers die volgens Moskou feiten zouden hebben genegeerd en de OVV zou niet willen samenwerken met Russische experts.

Rutte zei dinsdag dat het OVV-onderzoek "nauwgezet, uitvoerig en onafhankelijk" is uitgevoerd met de hulp van Russische experts. Hij herhaalde dat Rusland zich gecommitteerd heeft aan VN-resolutie 2166 die oproept om de daders op te sporen en te berechten.

Kabinetsreactie

De premier wilde verder niet ingaan op de bevindingen van de Onderzoeksraad. Het kabinet zal het rapport eerst uitgebreid bestuderen en zo snel als mogelijk met een kabinetsreactie komen.

Kritiek van de Raad over de vliegveiligheid boven het oorlogsgebied en de slechte communicatie rond de passagierslijsten zijn zaken waar lessen uit getrokken moeten worden, zei hij.

Ook nu duidelijk is dat het toestel met een Buk-raket is neergeschoten, wil Rutte nog niet spreken van een aanslag. Volgens de premier zou hij daarmee vooruit lopen op het strafrechtelijk onderzoek dat in handen is van het OM.

"De emotie om snelle conclusie te trekken herken ik zeer. maar dat mag het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg zitten", zei Rutte. "Van Nederland mag als leider van het onderzoek extra terughoudendheid worden verwacht."

Alle berichtgeving over MH17 in ons nieuwsdossier