In het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) staat dat passagiersvliegtuig MH17 definitief is neergehaald door een Buk-raket van Russische makelij.

Dat melden drie bronnen die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het eindrapport, aldus de Volkskrant dinsdag.

De raad wil dinsdagochtend vroeg niet op de publicatie reageren. Een woordvoerster verwijst naar de officiële presentatie van rapport, begin van de middag op vliegbasis Gilze-Rijen.

In het rapport zouden kaarten te zien zijn met grote vierkanten erop. De vierkanten markeren locaties waarvandaan de raket moet zijn afgeschoten.

"De Buk is hoe dan ook in Rusland ontwikkeld en geproduceerd. Je kunt ervan uitgaan dat die rebellen zo'n Buk-apparaat niet zelf kunnen bedienen, ik vermoed hulp van Russische ex-militairen", aldus twee bronnen tegen de Volkskrant.

Het rapport wordt dinsdagmiddag gepresenteerd. ''Ik denk dat het een hele zware dag voor de nabestaanden van de slachtoffers zal zijn vandaag", zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Koenders kon nog niet vooruitlopen op de conclusies. ''Maar het is belangrijk dat nu hopelijk duidelijk wordt vastgesteld gaat worden hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Rusland

Dinsdagochtend presenteert Rusland een eigen onderzoek. Bij de persconferentie ontkent de directeur van Buk-raketfabrikant Almaz-Antey, Ian Novikov, dat zijn bedrijf betrokken is bij de ramp.

Volgens de Russen is met een verouderde Buk-raket vanuit het gebied van Oekraïne geschoten. Als vanuit grondgebeid van de separatisten zou zijn geschoten, zou het toestel schade hebben gehad aan de linkerkant, aldus een vertegenwoordiger van Almaz-Antey tijdens de persconferentie. 

Volgens Novikov zou de raket van het type 9M38 zijn geweest. Dat stelt Rusland na analyse van gevonden deeltjes, foto's en experimenten.

De 9M38 is een oud type raket dat tot 1986 door de Sovjet-Unie werd geproduceerd. Het Oekraïense leger heeft dat soort afweergeschut.

Voor het onderzoek heeft Almaz-Antej vliegtuigdelen beschoten met een Buk-raket. Daardoor kon de fabrikant zien waar de raketdelen in het vliegtuig hebben ingeslagen. 

Dader

In het OVV-rapport wordt niet duidelijk wie de raket heeft afgevuurd. Moskou heeft dat tot nu toe stellig ontkend en geeft dinsdag een presentatie waarmee ze aan willen tonen dat Oekraïeners het toestel hebben neergehaald. De mogelijke daders worden waarschijnlijk pas in 2016 aangewezen door een internationaal team van openbare aanklagers en juristen.

Bij de vliegramp kwamen vorig jaar 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. 

Video: Chronologisch overzicht van de MH17-ramp

In 60 seconden: De MH17-ramp
In 60 seconden: De MH17-ramp