De Russische autoriteiten hebben in juli op- en aanmerkingen op het voorlopige onderzoeksrapport naar de ramp met vlucht MH17 naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in Nederland gestuurd.

In de aantekeningen staan "alle dingen die vanuit Russisch perspectief relevant zijn voor het onderzoek", zei een bron die bekend is met de situatie woensdag tegen het Russische persbureau Interfax.

De bron wilde verder niet over details praten, zoals welke opmerkingen er zijn gemaakt. De OVV maakte eerder bekend dat alle landen die betrokken zijn bij de ramp begin juni de eerste versie van het eindrapport hebben gekregen.

De partijen kregen daarop zestig dagen om op- of aanmerkingen te plaatsen. Het eindrapport wordt op dinsdag 13 oktober verwacht.

De Russische federale dienst voor luchttransport heeft eerder al kritiek geuit op het voorgelegde ontwerp van het eindrapport. Oleg Stortsjevoi van de dienst zei dat Rusland bezwaren heeft tegen het rapport. Het onderzoek zou niet alle kanten van het verhaal belichten.

In 60 seconden: De MH17-ramp

In 60 seconden: De MH17-ramp
In 60 seconden: De MH17-ramp

Animatie door in60seconds

Transparant

Bovendien was het onderzoek volgens hem niet transparant uitgevoerd. Ook hij wilde niet in detail treden, omdat hij "zich aan de internationale regels" moest houden.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar neergehaald boven Oost-Oekraïne. Alle 298 mensen aan boord van de Boeing kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.