Rusland betreurt het dat de partijen die woensdag bij de VN hebben geprobeerd een tribunaal van de grond te krijgen over het neerstorten vorig jaar van een Maleisische Boeing 777 er een politieke zaak van maken. 

Het is jammer dat de initiatiefnemers haastig en zonder overleg over alternatieven te werk zijn gegaan, stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag in een door Russische media verspreide verklaring.

Rusland heeft herhaaldelijk betoogd dat het nog te vroeg is om zo'n tribunaal op te zetten en dat het bovendien contraproductief werkt voor het onderzoek.

Maar daar is niet naar geluisterd. Rusland heeft zich daarom gedwongen gezien woensdag in de Veiligheidsraad het gepolitiseerde initiatief te blokkeren, aldus het Kremlin.

Teleurgesteld

De Europese Commissie is echter ''zeer teleurgesteld'' dat de Veiligheidsraad niet kon instemmen met het opzetten van een tribunaal om de daders van het neerhalen van vlucht MH17 te berechten.

Rusland gebruikte zijn veto en stemde tegen het oprichten van zo'n speciale rechtbank.

Een woordvoerster van EU-buitenlandchef Federica Mogherini liet donderdag weten dat het opzetten van het tribunaal ''de voorkeur'' had. ''Ongeacht deze tegenslag, moet het werk verder gaan. De slachtoffers verdienen gerechtigheid en zij die verantwoordelijk zijn moeten ter verantwoording worden gehouden.''

Brussel riep dan ook alle partijen op mee te werken aan het onderzoek naar de daders.

Nederland was een van de voornaamste initiatiefnemers. Bij het neerstorten van het toestel boven het oosten van Oekraìne kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Video: Teleurstelling na veto over MH17-tribunaal