Vrijdag worden in Nederland de slachtoffers van de vliegramp met MH17 herdacht. Precies een jaar geleden stortte in Oost-Oekraïne het toestel van Malaysia Airlines neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, waaronder 196 Nederlanders.

Volg hier ons liveblog over de herdenkingen.

Er zijn herdenkingen in onder meer Hilversum en Nieuwegein. Op overheidsgebouwen hangen overal in Nederland vrijdag de vlaggen op halfstok. Premier Mark Rutte heeft voor deze dag een vlaginstructie ingesteld.

In Hilversum zijn om 9.00 uur schalen met zonnebloemen geplaatst voor de St. Vituskerk. Daarbij is ook de burgemeester van Hilversum aanwezig.

Om 11.30 zijn de bloemen aangeboden aan scholen en sportverenigingen die nauw betrokken zijn bij de Hilversumse slachtoffers.

Herdenking slachtoffers MH17

"Bij alle verdriet dat er toch al was, is er het afgelopen jaar bovenmenselijk veel gevraagd van uw geduld en vertrouwen", sprak premier Rutte tot de nabestaanden in Nieuwegein. © ANP
Premier Rutte spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van MH17 in Nieuwegein. © ANP
Bij de vliegramp met MH17 kwamen vorig jaar 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. © ANP
De vlag op het Binnenhof hangt halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. Het is een jaar geleden dat 298 mensen de dood vonden toen hun vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraine uit de lucht werd geschoten. © ANP
Bij alle rijksgebouwen, zoals het Kabinet van de Koning in Den Haag, hangt de driekleur vandaag halfstok. © ANP
Ook luchthaven Schiphol herdenkt de ramp. © ANP
Bij de Nederlandse ambassade in Kiev leggen mensen met speciale t-shirts bloemen ter nagedachtenis. © AFP
Bij de Nederlandse ambassade in Kiev draagt iemand een t-shirt ter herinnering aan de ramp van een jaar geleden. © AFP
Bij vertrekhal 3 op Schiphol staan belangstellenden stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. © ANP
Bij het parlementsgebouw in het Australische Canberra een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. © ANP
Het gedenkteken is een plaquette met daarop de namen van de slachtoffers en werd onthuld tijdens een herdenkingsceremonie © ANP
Leden van het Australische parlement, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop, zijn van hun vakantie teruggekomen om bij de herdenking aanwezig te zijn. © ANP
Na de bijeenkomst heeft premier Abbott familie en vrienden van de 39 Australische slachtoffers van MH17 ontmoet. © ANP
Premier Mark Rutte arriveert bij de herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein. © ANP
Het condoleanceregister bij de herdenking in Nieuwegein werd onder andere getekend door koning Willem-Alexander en koningin Maxima. © ANP
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, arriveert bij de herdenking. Timmermans oogstte vlak na de ramp veel lof voor zijn toespraak voor de VN Veiligheidsraad. © ANP
Een belangstellende brengt zonnebloemen mee naar de herdenkingsplechtigheid. © ANP
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken komt aan in Nieuwegein. © ANP
Nabestaanden maakten van knuffels een "haag van medeleven". © ANP
Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap arriveert bij de herdenkingsplechtigheid. © ANP

Nieuwegein

In Nieuwegein vond vanmiddag de herdenkingsbijeenkomst plaats. De vereniging Stichting Vliegramp MH17 hield een besloten plechtigheid met nabestaanden, in aanwezigheid van onder andere premier Rutte.

Het programma van deze herdenking is door de nabestaanden van de ramp zelf samengesteld. Nabestaanden kunnen tijdens de bijeenkomst met elkaar praten, maar daarnaast zal er ook herdacht worden door middel van bijvoorbeeld zang en dans.

Verder zijn er toespraken gehouden, onder meer door de vrouw van de co-piloot en klonk er muziek. Sjors van der Panne (finalist The Voice of Holland) zong het nummer Zeg me dat het niet zo is. Nabestaanden maakten van knuffels een "haag van medeleven".

Premier Rutte sprak de nabestaanden kort toe. Namens het kabinet was verder de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in Nieuwegein.

Animatie door in60seconds

Schiphol

Mensen die het willen kunnen ook op de speciale herdenkingsplaats op Schiphol terecht. Daarvoor is in vertrekhal 3 een speciale plek ingericht. 

Namens de directie en medewerkers van de luchthaven ligt er een krans voor vertrekhal drie, waar de incheckbalie van Malaysia Airlines zich bevindt.

De drie directieleden van KLM hebben vrijdagochtend gezamenlijk een krans neergelegd, mede namens het personeel van de luchtvaartmaatschappij. Ze namen daarbij een moment van stilte in acht ter nagedachtenis aan de 298 passagiers die een jaar geleden op weg naar Kuala Lumpur om het leven kwamen.

Vorig jaar ontstond op dezelfde plek een zee van bloemen en knuffels. Een jaar na dato heeft een beperkt aantal mensen zonnebloemen en bloemenboeketten bij de kransen gelegd met persoonlijke teksten.

Internationaal

Eerder vandaag werden er in Australië en Oekraïne herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

Zo is er vrijdag bij het parlementsgebouw in het Australische Canberra een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17

In Oekraïne startte vrijdag om 7.00 uur Nederlandse tijd ook een bijeenkomst in Grabovo. Deze was vooral bedoeld voor de inwoners van het gebied in het oosten van Oekraïne, waar het toestel neerstortte.