Burgemeester Vladimir Berezjnoj van het Oost-Oekraïense plaatsje Grabovo hoopt dat meer nabestaanden hun weg naar de rampplek van vlucht MH17 weten te vinden.

 ''Ondanks alle problemen hier, nodigen wij alle familieleden van de slachtoffers uit om hier te komen'', zegt hij woensdag op de plek waar een monument verrijst voor de ramp.

''Wij willen alles doen om ze te helpen. De mensen hier voelen zich heel bedroefd over deze ramp'', aldus Berezjnoj. Het leven van de burgemeester heeft het afgelopen jaar in het teken gestaan van de vliegramp en de oorlog.

Het monument, betaald door de lokale bevolking, moet vrijdag af zijn. Dan is het een jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord in de lucht uit elkaar viel, nadat het toestel hoogstwaarschijnlijk was getroffen door een BUK-raket.

De burgemeester laat weten dat hij zelf ook nog behoorlijk ontdaan is door de ramp. ''Ik heb gevoelens, net als iedere andere man hier. Ik heb veel dode mensen gezien. Ik sliep niet meer. Het was verschrikkelijk'', zegt hij.