Het Museum Jan van der Togt in Amstelveen is dinsdag begonnen aan de bouw van een tentoonstelling om de ramp met vlucht MH17 te herdenken. Het werk bestaat uit een zee van bijna 5.000 zonnebloemen.

Vrijdag is het precies een jaar geleden dat de ramp met MH17 plaatsvond. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders.

"Het vliegtuig stortte neer in een veld vol zonnebloemen", vertelt Jo-Ann Knop, organisator van de tentoonstelling. "Dat veld is eigenlijk wat we hier willen laten zien."

Bekijk beelden op AT5

Bloemen

Het verhaal achter de tentoonstelling begon net na de ramp, toen een cameraman van actualiteitenprogramma Nieuwsuur, Joris Hentenaar, aankwam in het rampgebied. Hij kwam daar voor werk, maar al snel kreeg de reis een heel persoonlijke wending.

"Er bleek een vriend van hem aan boord van het vliegtuig te zitten", stelt Knop. "Joris wilde graag iets meenemen voor zijn ouders."

De cameraman plukte verschillende bloemen op de rampplek, waar kunstenaar Bas Meeuws in Nederland weer een kunstwerk van maakte. Van dit kunstwerk hangen inmiddels meer dan tweehonderd replica's van dit werk bij nabestaanden thuis. "We hebben hier hele mooie reacties op gekregen", vertelt Knop. 

Herdenking

Woensdag is er in het museum een besloten herdenking voor nabestaanden van de ramp met de MH17. De tentoonstelling is vanaf donderdag tien dagen lang gratis te bezoeken.