Rusland heeft gesjoemeld met satellietbeelden die vrijgegeven zijn na de crash van de MH17 van Malysia Airlines, die vorig jaar werd neergeschoten boven Oekraïens grondgebied. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Britse onderzoekscollectief voor burgerjournalistiek Bellingcat.

Bellingcat onderzocht satellietbeelden die werden vrijgegeven door het Russische ministerie van Defensie. Dat deden ze in het kader van een persconferentie over het ongeluk met MH17.

Het Russische ministerie van Defensie verklaarde op de persconferentie dat de satellietfoto's activiteiten laten zien van Oekraïense luchtverdediging op de dag dat MH17 werd neergeschoten.

Met name de positie van de twee Oekraïense Buk lanceerinstallaties ten zuiden van het dorp Zaroschinskoe bleken buiten het bereik van MH17 te zijn.

Ouder

Uit onderzoek van de Britse site Bellingcat blijkt dat de beelden ouder zijn. Namelijk van juni 2014. De beelden die het Russische ministerie van Defensie heeft vrijgegeven verschillen van de beelden die gevonden zijn door Bellingcat. Daaruit blijkt de Russen hun foto's verkeerd hebben gedateerd.

Uit een analyse blijkt ook dat de beelden op een aantal punten zijn bewerkt. De Buk lanceerinstallatie die geschoten zou hebben, is verwijderd en de raketten die wel op de foto staan, zouden zijn toegevoegd.