Ingenieurs van de Russische defensie-industrie hebben een rapport opgesteld over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Uit hun onderzoek blijkt dat het vliegtuig is neergeschoten met een BUK-raket, mogelijk vanuit een gebied dat onder controle was van het Oekraïense leger.

De Russische activistische krant Novaja Gazeta besteedt in de woensdageditie uitgebreid aandacht aan het onderzoek.

Volgens de krant gaat het om een geheim rapport dat naar het Nederlandse onderzoeksteam zal worden doorgestuurd. De experts hebben aan de hand van foto's van de brokstukken en satellietbeelden scenario's geschetst.

Ze sluiten in het rapport uit dat de raket vanuit de plaats Snizjne is afgeschoten, omdat dat niet zou kloppen met de beschadigingen van het vliegtuig. Snizjne was op het moment van de vliegramp in handen van de rebellen.

Het is volgens de ingenieurs goed mogelijk dat de BUK-raket nabij de plaats Zarosjtsjenske werd afgeschoten, ten westen van Snizjne.

Afweergeschut

Op satellietfoto's van het Russische leger is te zien dat het Oekraïense leger in dat gebied op 14 juli ten minste een BUK-installatie had gestationeerd op een militaire basis. Op foto's van 17 juli is het afweergeschut van de basis verdwenen.

Door de ramp met vlucht MH17 op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven