De experts van de repatriëringsmissie van het verongelukte toestel MH17 in Oekraïne reizen dinsdag af naar Donetsk. Ze hopen zo snel mogelijk aan de slag te kunnen op de zogenoemde 'burned sites'.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Maandag verzamelde het team al in het Oekaïense Charkov. 

Het blijft afhankelijk van de veiligheidsomstandigheden wanneer de experts precies op de 'burned sites' aan het werk kunnen. Wel is uit een verkenning in maart gebleken dat de veiligheidssituatie en weersomstandigen aanzienlijk zijn verbeterd. 

De bergingswerkers zijn opnieuw in het oosten van Oekraïne om de laatste menselijke resten, persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het toestel van Malaysia Airlines te verzamelen.

Noordwesten

Vicepremier Lodewijk Asscher kondigde vrijdag al aan dat de bergingswerkers deze week terug zouden keren naar het rampgebied.

Asscher zei na afloop van de ministerraad dat de deskundigen mogelijk ook voor het eerst toegang krijgen tot het noordwesten van het gebied. Tot nu toe konden ze daar niet werken omdat het er te onveilig was. 

Video: Asscher kondigt bergingswerkzaamheden aan

298 inzittenden

Bij de vliegramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig met vluchtnummer MH17 vloog over het conflictgebied in Oost-Oekraïne en is waarschijnlijk uit de lucht geschoten.