Ruim driehonderd reacties zijn binnengekomen naar aanleiding van een internationale getuigenoproep van het Openbaar Ministerie (OM), in de zoektocht naar de schuldigen van de crash van MH17 afgelopen zomer.

"Zoals het er nu naar uitziet, zijn er zeker tientallen bruikbare getuigen bij", zegt een woordvoerder van het OM donderdag naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf hierover.

De meeste reacties komen uit Oost-Oekraïne, de regio waar het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Het gaat om 170 e-mails, 135 telefoontjes, een Skypegesprek en een melding via VK, het Russische Facebook.

Het OM deed de getuigenoproep ruim een week geleden in een video, die het transport toont van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen.

Oproep

De crash van het vliegtuig op 17 juli 2014 om 16.20 uur is mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket, denkt het OM. De getuigenoproep is online verspreid via verschillende websites en social mediakanalen van politie- en justitiediensten.

Ook is de boodschap te zien op nieuwssites van kranten en radio- en televisiestations. Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

Alle berichten over de vliegramp in Oekraïne in ons dossier