De Nederlandse repatriëringsmissie hoopt in april de laatste resten van de slachtoffers, persoonlijke bezittingen en brokstukken van het neergestorte toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne te bergen. 

Dat zei missieleider Pieter Jaap Aalbersberg vrijdagmiddag in Kiev.

Het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten.

Inmiddels zijn 295 van de 298 slachtoffers geïdentificeerd. Om de missie in april zo goed mogelijk voor te bereiden, is Aalbersberg nu met een team van twaalf mensen van Defensie en politie in Oekraïne. Op de zogeheten burned sites (de afgezette gebieden op de rampplek) maakt het team een inschatting van de situatie. Met die informatie maakt het team een definitief plan voor de missie in april.

Veiligheidssituatie

Het team gaat ook voor het eerst naar een gebied ten noordwesten van de plaats Petropavlivka. Nog niet eerder was daar een Nederlands team, omdat de veiligheidssituatie dat niet toeliet.

De burgemeester van Petropavlivka heeft de afgelopen tijd wrakstukken laten verzamelen. De teamleden halen die op en slaan ze voorlopig op in Charkov, dat buiten het rebellengebied ligt. Vanuit Charkov worden deze wrakstukken naar Nederland vervoerd.

Het succes van de missie hangt af van de veiligheidssituatie in het gebied van de crash en de weersomstandigheden, benadrukte Aalbersberg. ''We opereren in een conflictgebied en de veiligheid van onze mensen is onze topprioriteit. De weersomstandigheden moeten toelaten dat we ons forensisch opsporingswerk kunnen doen.''