Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is vorig jaar neergehaald door een BUK-luchtdoelraket. Dat is al vaker genoemd, maar het wordt nu ook gezegd door Vladimir Babak. Hij heeft voor Rusland veel straaljagers ontworpen.

Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Babak doet zijn uitspraak in een reportage van de Duitse omroepen WDR en NDR en de krant Süddeutsche Zeitung. Het verslag is dinsdag gepubliceerd.

Rusland zegt dat het Maleisische toestel mogelijk door Oekraïne is neergehaald. Kort voor de ramp zou een Oekraïense Soechoj-25 straaljager namelijk vlak bij de Boeing zijn gezien.

De Rus Babak heeft de Soechoj-25 ontworpen en zegt dat dat helemaal niet kan. Het gevechtsvliegtuig is namelijk gemaakt om laag te vliegen, op een paar kilometer hoogte. De straaljager kan slechts korte tijd hoger vliegen. Als het toestel op ruim tien kilometer hoogte een raket had afgevuurd, zou hij bovendien zijn neergestort.

Ook andere straaljagers kunnen MH17 niet hebben neergehaald, zegt Babak. Zogeheten lucht-luchtraketten zouden de Boeing alleen hebben beschadigd. Het toestel is echter al in de lucht volledig uiteengevallen.

In het midden

Babak laat in het midden of de BUK-raket is afgevuurd door het Oekraïense regeringsleger of pro-Russische rebellen. Beide kampen hadden zulke raketten op de dag van de ramp, 17 juli 2014.

Inwoners van het rampgebied zeggen in de reportage dat ze direct voor de ramp de geluiden van een BUK-lancering hebben gehoord. "We hoorden een knal, toen een gesis, toen een knal in de lucht en daarna een explosie", zegt een anonieme getuige.

Foto's 

RTL Nieuws had eerder foto's in handen gekregen, waarop te zien zou zien dat de fatale raket wordt afgevuurd. Het zou gaan om twee foto's van de lancering en één foto vermoedelijk van de crash van het toestel.

Uit de foto's zou blijken dat de raket is afgeschoten vanuit gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen.