Ruim vijfhonderd nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 hebben zich aangemeld om volgende week te komen kijken bij wrakstukken van het toestel op de vliegbasis Gilze-Rijen. 

Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid vrijdag bekendgemaakt.

De nabestaanden krijgen dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag in groepen een rondleiding. De wrakstukken kwamen in december aan op de vliegbasis. Daar zijn ze gecontroleerd, gefotografeerd en gesorteerd op belangrijkheid voor het onderzoek.

De stukken die niet niet direct in het onderzoek worden gebruikt, liggen in twee shelters. In een hangaar waar het onderzoek plaatsvindt liggen de wrakstukken die het meest relevant zijn voor de zoektocht naar de toedracht van de ramp.

Catalogus

Nabestaanden kunnen sinds vrijdag persoonlijke spullen van hun geliefden bekijken in een online catalogus. De spullen zijn in bezit van Malaysia Airlines. De luchtvaartmaatschappij wil ze teruggeven, maar weet niet van wie de spullen zijn.

Het gaat om duizenden voorwerpen, volgens Malaysia Airlines. Onder de spullen zijn tassen, kledingstukken, knuffels en andere persoonlijke eigendommen van de slachtoffers. De voorwerpen zijn schoongemaakt en ontsmet, maar verder is er sinds de ramp niets aan veranderd.

Per familie is er één vertegenwoordiger die de spullen in ontvangst zal nemen. Voordat de spullen aan Malaysia Airlines werden overgedragen, heeft justitie wel de voorwerpen veiliggesteld die belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek naar de ramp waarbij 298 mensen zijn omgekomen.

Crash

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte op 17 juli in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten.

Een team van internationale luchtvaartonderzoekers heeft vorige week onderzoek gedaan bij de wrakstukken. Het team heeft onder meer gekeken naar inslagpatronen en onderzoek gedaan naar breukvlakken.

Met de aangekondigde reconstructie zal pas na het internationale onderzoek worden begonnen.

Video: Wrakstukken komen aan in Gilze-Rijen

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp