Voor de achtste keer arriveren op vliegbasis Eindhoven resten van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Een militair transportvliegtuig met één lijkkist wordt zaterdag rond 16.00 uur verwacht vanuit Oekraïne.

Namens het kabinet zijn bij de ceremonie minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken aanwezig. Ook een aantal Kamerleden is erbij.

Net als de voorgaande keren wordt er een plechtige ceremonie gehouden op de vliegbasis. Nabestaanden zijn uitgenodigd. De stoffelijke resten worden vervolgens naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht voor identificatie.

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne verloren op 17 juli vorig jaar alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig werd zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten.

Drie slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. Het gaat om drie Nederlanders. 

Een onderzoeker van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) beoordeelt donderdag in Charkov wrakstukken die in de afgelopen periode op de rampplek zijn verzameld. Bekeken wordt of en zo ja welke nodig zijn voor het onderzoek van de raad naar de oorzaak van de ramp.

Wrakstukken die voor het onderzoek van belang zijn, worden later naar Nederland vervoerd. Hoe en wanneer is volgens een woordvoerder van de onderzoeksraad nog niet duidelijk.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp