Er komt een onderzoek naar wat er bij de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD bekend was over de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne vóór de ramp met vlucht MH17.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gaat het uitvoeren. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) heeft in november aan ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) gevraagd om het onderzoek.

De OVV wil onder meer weten welke informatie de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hadden voorafgaand aan de ramp op 17 juli, over de veiligheid in Oost-Oekraïne. Vlucht MH17 werd vermoedelijk uit de lucht geschoten.

Ook is de OVV benieuwd of de diensten deze informatie hebben gedeeld met organisaties die voor de luchtvaartveiligheid van belang zijn. Verder moet duidelijk worden hoe en via welke structuren de diensten bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, luchtverkeersleiding en ministeries informeren over veiligheidsdreigingen.

Video: Onderzoek kennis AIVD en MIVD voor ramp MH17

Kabinet

Afgelopen dagen laaide het debat op over wat het kabinet wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne voor 17 juli. Het CDA en D66 willen van het kabinet weten wat het destijds wist over de veiligheid van het Oekraïense luchtruim.

Aanleiding was het bericht van de NOS dat onder andere een Nederlandse diplomaat voor de ramp was bijgepraat over de slechte veiligheidssituatie in de lucht. Meerdere militaire vliegtuigen zouden voor die tijd op grote hoogte zijn neergeschoten.

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is het kabinet eerder gevraagd of het wist van de vele neergeschoten vliegtuigen en helikopters boven Oost-Oekraïne, maar heeft het daarop nooit antwoord gegeven.

"Het is daarom goed dat het onderzoek er komt", zegt Sjoerdsma tegenover NU.nl. Belangrijkst is om boven water te krijgen wat onze veiligheidsdiensten wisten en of die informatie ook met het kabinet gedeeld is, zegt de D66'er. 

CDA'er Pieter Omtzigt wil dat de onderzoeksvraag van de OVV met de Kamer gedeeld wordt en wil bovendien dat de conclusies van het onderzoek openbaar worden gemaakt, zegt hij tegen NU.nl. Ook hij wil weten wat het kabinet met de informatie heeft gedaan en welke afwegingen er vervolgens zijn gemaakt.

Voor ophef

Een woordvoerder van de OVV benadrukt dat het verzoek voor het onderzoek al is gedaan ruim voor de huidige ophef. 

De Onderzoeksraad onderzoekt zelf het neerstorten van vlucht MH17. Daarbij kijkt het ook naar de besluitvorming rond het bepalen van vliegroutes. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de schuldigen.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp