De eerste twee konvooien met wrakstukken van vlucht MH17 zijn dinsdag even na 14.00 uur aangekomen bij vliegbasis Gilze-Rijen.

Ongeveer veertig nabestaanden hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om bij de aankomst aanwezig te zijn, meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Op een later moment, na de reconstructie volgend jaar, zullen nabestaanden de mogelijkheid krijgen om wrakstukken te bekijken.

Op de vliegbasis wordt de lading volgens een vast protocol gelost. Alle wrakstukken worden via een vaste procedure gefotografeerd, gescand en ingedeeld. 

In een speciaal vrijgemaakte hangar begint het onderzoek naar de wrakstukken. Ook worden daar, onder leiding van de OVV, de voorbereidingen voor de reconstructie getroffen. In dezelfde hangar werkt de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) aan een strafrechtelijk onderzoek naar de crash.

De OVV gaat de reconstructie gebruiken voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. Daarbij kwamen op 17 juli in Oekraïne alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Video: Wrakstukken aangekomen in Gilze-Rijen

Mijlpaal

De aankomst van wrakstukken van vlucht MH17 in Nederland is een mijlpaal in de zoektocht naar wat er die dag precies is gebeurd. Dat zei Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Joustra heeft ook gesproken met de ongeveer 45 nabestaanden die er waren, afgeschermd van de media. Zij vonden het belangrijk om aanwezig te zijn, vertelde Joustra. Ook zei hij dat de nabestaanden over enige tijd in groepjes een uitnodiging krijgen om geïnformeerd te worden over hoe de reconstructie van de ramp in haar werk gaat.

De OVV-voorzitter ging ook in op kritiek van diverse kanten dat nog niet alle wrakstukken in Nederland zijn en dat het terughalen zo lang duurt. Hij zegt tevreden te zijn met wat er nu is meegenomen, ''onder deze moeilijke omstandigheden'', en dat een deel van wat er nog ligt onbruikbaar is. Dan gaat het bijvoorbeeld om verbrande onderdelen.

Video: De reactie van Joustra

Konvooi

De acht vrachtwagens vertrokken dinsdagmorgen om 10.15 uur van een parkeerplaats bij grensovergang Bad Bentheim/De Lutte. Een aantal motoragenten begeleidt de wagens.

Een konvooi van vier vrachtwagens was in de nacht van maandag op dinsdag aangekomen in Nederland, even ten zuiden van Oldenzaal. Even voor 8.00 uur kwam een tweede konvooi met wrakstukken, wederom vier vrachtwagens, aan.

Video: Wraktstukken onderweg naar Gilze-Rijen

Beeld: Paul Brussaard

Met de aankomst in Gilze-Rijen zijn twee van de in totaal vier konvooien met wrakstukken op de plaats van bestemming. De twee andere konvooien zijn nog onderweg en worden in de loop van de week in Nederland verwacht.

Het eerste konvooi van vrachtwagens vertrok vorige week woensdag vanuit het Oekraïense Charkov.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp 

Wrakstukken MH17 in Nederland

De wrakstukken van vlucht MH17 komen aan, met acht vrachtwagens, op vliegbasis Gilze-Rijen, waar de onderdelen van het rampvliegtuig onderzocht. © ANP
De wrakstukken van vlucht MH17 komen aan, met acht vrachtwagens, op vliegbasis Gilze-Rijen. © ANP
De wrakstukken van vlucht MH17 komen aan, met acht vrachtwagens, op vliegbasis Gilze-Rijen. © ANP
De acht vrachtwagens met de wrakstukken van vlucht MH17 rijden over de A1. © ANP
De acht vrachtwagens met de wrakstukken van vlucht MH17 rijden over de A1. © ANP
De acht vrachtwagens met de wrakstukken van vlucht MH17 rijden over de A1. © ANP
Nabestaanden van de vliegramp mogen aanwezig zijn als het eerste konvooi aankomt op de luchtbasis. © ANP
Het konvooi met de wrakstukken van MH17 is in de nacht van maandag op dinsdag aangekomen in Nederland, even ten zuiden van Oldenzaal. © ANP
Het transport vertrok afgelopen week uit Oekraïne. De vier vrachtwagens staan vlak over de grens geparkeerd, bij grensovergang Bad Bentheim/De Lutte. © ANP
De wrakstukken worden met vrachtwagens naar de luchtmachtbasis Gilze-Rijen vervoerd. © ANP
Ze komen daar volgens de planning om 14.00 uur aan. © ANP
Op de basis wordt de lading volgens een vast protocol gelost. © ANP
De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat deze reconstructie gebruiken voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. © ANP
Met de aankomst in Gilze-Rijen zijn twee van de in totaal vier konvooien met wrakstukken op de plaats van bestemming. De twee andere konvooien zijn nog onderweg en worden in de loop van de week in Nederland verwacht. © NU.nl/T Nieuws