Vrijdag komt weer een Nederlands militair transportvliegtuig aan op vliegbasis Eindhoven met slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

Dat maakt het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag bekend.

Er zal hetzelfde ceremonieel worden gehanteerd als bij de eerdere ontvangsten van de slachtoffers, meldt het ministerie. De stoffelijke resten worden vervolgens wederom onder begeleiding van politie en marechaussee naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum vervoerd, waar ze worden geïdentificeerd.

Premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Jeanine Hennis van Defensie zullen aanwezig zijn bij de aankomst op vliegbasis Eindhoven. Het transportvliegtuig landt rond 16.00 uur.

Het wordt de zevende keer dat lichamen van slachtoffers naar Nederland worden teruggebracht.De laatste keer was op 8 november. Toen kwamen vijf kisten terug naar ons land. 

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne verloren op 17 juli alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines het leven onder wie 196 Nederlanders.

Bergingsmissie

Het vliegtuig is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) probeert de oorzaak te achterhalen. Ze rondde eerder deze week de bergingsmissie van de wrakstukken af. De OVV hoopt door reconstructie van een deel van het toestel meer te weten te komen over de toedracht van de ramp.

Video: Ceremonie bij aankomst slachtoffers op 8 november

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp