De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de bergingsmissie van de wrakstukken van de MH17 in het oosten van Oekraïne afgerond. 

De onderzoeksraad laat zondag weten dat de laatste geborgen wrakstukken onderweg zijn van Torez naar Charkov.

"Vanmorgen is de trein met twaalf wagons vertrokken vanuit Torez. Met het transport van Torez naar Charkov is de bergingsmissie van de wrakstukken van afgelopen week beëindigd."

Enkele onderdelen die te groot bleken voor transport met de trein zijn zaterdag met diepladers over de weg naar Charkov vervoerd.

Het is nog niet duidelijk wanneer en hoe de wrakstukken van Oekraïne naar Nederland zullen worden vervoerd. De OVV wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

Video: Bergingsmissie MH17 afgerond

Relevant

De onderzoeksraad heeft naar eigen zeggen, onder begeleiding van de OVSE, volgens planning kunnen werken, ondanks "de complexe omstandigheden en de plaatselijke veiligheidssituatie". 

Volgens de onderzoeksraad zijn in zeven dagen "binnen de mogelijkheden op de locatie zoveel mogelijk wrakstukken geborgen die relevant zijn voor het onderzoek". 

Achtergebleven

Op de rampplek, waar het toestel van Malaysia Airlines op 17 juli naar beneden kwam, zijn veelal kleinere wrakstukken achtergebleven. Deze stukken zouden niet bruikbaar zijn voor het onderzoek. 

Naast de wrakstukken vonden leden van de Nederlandse repatriëringsmissie ook nog achtergebleven stoffelijke resten.

Het eerste forensische onderzoek op de lichaamsdelen zou in Charkov worden gedaan. Ze moeten nog naar Nederland worden gebracht. Verder werden nog persoonlijke bezittingen meegenomen van de rampplek.

Rebellen

Het toestel van Malaysia Airlines werd uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne. Daar vecht het regeringsleger tegen rebellen die zich willen afscheiden.

Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp