Het kabinet is in totaal 36,3 miljoen euro kwijt aan de afwikkeling van de ramp met de MH17. 

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag gezegd.

Die uitgaven zijn verwerkt in de najaarsnota, de laatste tussenstand van de overheidsbegroting voor dit jaar. Daaruit blijkt dat het de goede kant op gaat met de overheidsfinanciën, zodat de naheffing snel voldaan kan worden. Het kabinet heeft onder meer meevallers doordat ING zijn schulden aan de Staat heeft afgelost.

Door de ramp in het oosten van Oekraïne in juli kwamen 298 mensen om, van wie 196 Nederlanders. Nederland leidt onder meer de missie om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te repatriëren.

Momenteel zijn er op de rampplek in Oost-Oekraïne ook bergingswerkzaamheden in volle gang, in aanwezigheid van Nederlandse specialisten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid leidt het onderzoek naar de oorzaak van de ramp, terwijl het Nederlandse Openbaar Ministerie het strafrechtelijke onderzoek aanvoert.

Video: De reactie van Asscher

Bergingswerkzaamheden

Op de plek van de vliegramp in Oekraïne zijn vrijdag stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken geborgen. Bij de persoonlijke bezittingen gaat het onder meer om kleding en sieraden. Het is de zesde dag op rij dat wrakstukken zijn geborgen.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn de werkzaamheden goed verlopen. Het team verwacht nog enkele dagen bezig te zijn met het bergen van wrakstukken van de gecrashte Boeing van Malaysia Airlines.

De onderzoeksraad wil de stukken onderzoeken en een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig. De wrakstukken worden naar Torez gebracht en daar in treinwagens geladen. Ze worden later overgebracht naar de Oekraïense stad Charkov en daarna naar Nederland.

Ook de stoffelijke resten en de persoonlijke bezittingen gaan terug naar Nederland. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.