De afsluitende sessie van de parlementaire assemblee van de NAVO in Den Haag begint maandag met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. 

Dat kondigt voorzitter Hugh Bayley van de assemblee vrijdag aan.

''Het neerschieten van het vliegtuig was een ongekende oorlogsmisdaad'', zei hij. Bij de ramp op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De zestigste jaarvergadering van de assemblee begint zaterdag. Hoog op de agenda staat de relatie met Rusland en de situatie in Oekraïne. Premier Mark Rutte en de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, spreken maandag op de bijeenkomst.

Prioriteiten

Voor Stoltenberg wordt het zijn eerste toespraak waarin hij zijn prioriteiten voor de NAVO uiteenzet, aldus Bayley. Volgens hem wil Stoltenberg een nauwe band met de parlementaire assemblee.

De NAVO moet opener worden over het beleid en waar het geld aan wordt uitgegeven. Stoltenberg wil dat ook, zei Bayley. Dat het militaire bondgenootschap nu al meer openheid geeft over de financiën, was volgens hem ''niet gebeurd zonder de lobby van de assemblee''.

Adviezen

Op de internationale conferentie worden ruim zevenhonderd mensen verwacht, onder wie 350 parlementariërs uit de 28 NAVO-landen en de 34 geassocieerde of partnerlanden.

De assemblee kan adviezen geven aan de NAVO, maar heeft geen bevoegdheden. De laatste keer dat de jaarvergadering in ons land plaatsvond, was in 1999 in Amsterdam.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp