Onder leiding van de OVSE zijn afspraken gemaakt over de berging van wrakstukken van het neergestorte toestel van vlucht MH17 in Oekraïne. De berging begint "zo snel mogelijk".

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Zaterdag reizen extra teamleden van de Nederlandse missie vanuit Charkov naar Donetsk voor logistieke ondersteuning. Zij zullen ''hopelijk zo snel mogelijk beginnen met de werkzaamheden samen met de lokale hulpdiensten (SES)'', laat het departement weten.

Het bergen van de wrakstukken gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV zal nadere informatie geven als de berging daadwerkelijk is begonnen.

De veiligheidssituatie op de rampplek is en blijft fragiel en elke dag wordt gekeken of werkzaamheden op de rampplek mogelijk zijn, benadrukt het ministerie.

Reconstructie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) leidt het internationale onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De raad meldde vorige week dat hij opdracht had gegeven om wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines te bergen om een reconstructie te maken van een deel van het toestel.

Er waren daarover met lokale partijen afspraken gemaakt, zei de OVV toen. De technische uitvoering moest nog wel worden voorbereid.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp