Het kabinet zal nabestaanden van slachtoffers van vlucht MH17 te hulp schieten als er problemen ontstaan over de schadevergoeding. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag in een debat in de Tweede Kamer over de ramp.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 had hierom gevraagd. Volgens hem dreigen sommige nabestaanden knel te komen zitten in de ''juridische jungle'' tussen luchtvaart- en verzekeringmaatschappijen en moet het kabinet er alles aan doen om ''gedoe rond schadevergoedingen'' te voorkomen.

De minister ziet een ''belangrijke rol'' in dit soort zaken weggelegd voor de pas opgerichte Stichting Vliegramp MH17.

Opstelten gaat ook kijken hoe hij de stichting kan helpen zodat ''ze goed kan functioneren''. Daar had de VVD om gevraagd. "De nabestaanden blijven onze prioriteit," aldus VVD'er Han ten Broeke.

Ook kan het Openbaar Ministerie (OM) rechtstreeks gaan communiceren met de stichting om te horen wat de nabestaanden willen, aldus de bewindsman. Hij voegde eraan toe dat het OM ook bereid is de Kamerleden vertrouwelijk te informeren.

De Stichting Vliegramp MH17 wil een spreekbuis zijn voor de nabestaanden en herdenkingen organiseren. Ook de oprichting van een monument is een streven. Volgens het bestuur zijn er al zeker vijfhonderd nabestaanden die de stichting steunen.

Gevechten

Tijdens het debat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dat hij vreest dat de komende weken de gevechten in het oosten van Oekraïne kunnen gaan intensiveren. Dat is dan slecht voor de plek waar de wrakstukken van MH17 liggen.

Ook op bepaalde plekken bij het rampgebied wordt dagelijks gevochten. Het risico voor de repatriëringsmissie in het rampgebied is hierdoor ''hoog''. Hij noemt de situatie in het gebied ''grillig'' en ''complex''. Koenders verklaarde ''zeer bezorgd'' te zijn over de huidige situatie.

Het is volgens de minister ''zeer waarschijnlijk'' dat Rusland betrokken is bij de recente transporten'' van zwaar militair materieel en personeel naar Oekraïne. Michiel Servaes (PvdA) noemde dit verontrustend en het vraagt om een ''stevig antwoord''. Koenders verwacht geen grootschalige operatie van de Russen in Oost-Oekraïne.

Of de berging van de wrakstukken snel kan beginnen is niet duidelijk. Momenteel vinden er volgens Koenders ''gevoelige onderhandelingen'' plaats met de separatisten over de berging van de resten van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. De diplomatieke inspanningen zijn de afgelopen dagen ''geïntensiveerd''. Hij is ''niet tevreden'' over de medewerking van de Russen.

De contacten met de rebellen blijven lopen via de OVSE, omdat dit de ''meest effectieve manier'' is om de doelen van het kabinet te behalen.''Ik hou vast aan mijn lijn'', zei Koenders. Verscheidene partijen waaronder ChristenUnie, PVV en Bontes vroegen hem rechtstreeks te gaan praten met de opstandelingen.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp