De repatriëringsmissie van de MH17 brengt donderdag gevonden stoffelijke resten van Donetsk naar Charkov. Ook persoonlijke bezittingen die op de rampplek zijn geborgen gaan mee voor een eerste forensische check.

Dat laat de woordvoering van de missie weten.

Donderdag wordt niet op de rampplek gewerkt. Op dit moment zijn er geen taken meer voor het kleine team, zei woensdag Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de missie. Voor verdere werkzaamheden moeten meer forensische experts en zwaar materieel toegang krijgen tot de rampplek.

De gesprekken tussen de OVSE en de lokale rampendienst SES over het bergen van de wrakstukken lopen nog. Als er afspraken zijn gemaakt, kan de missie direct aan de slag.

Donderdagavond stelt het kabinet de Tweede Kamer op de hoogte van de stand van zaken in het onderzoek naar de vliegramp.

Bij herhaling heeft het kabinet woensdag gesteld in dit stadium niet met de beschuldigende vinger te willen wijzen.

Kamerdebat

De oppositie wilde weten of het kabinet over satellietbeelden beschikt die zouden aantonen dat het toestel door de separatisten uit de lucht is geschoten. 

Omdat Nederland onderzoeksleider is, kan het kabinet daar geen uitspraken over doen. "Het kabinet kan geen conclusies trekken zonder de onafhankelijkheid van deze officiële onderzoeken aan te tasten", legt het kabinet uit.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma neemt geen genoegen met die uitleg, zegt hij tegenover NU.nl. In het belang van het onderzoek is het op dit moment niet wenselijk dat het kabinet al met een oordeel komt, maar wil hij wel weten of de Nederlandse regering over alle benodigde informatie beschikt.

De VVD wil daarom dat het kabinet goed duidelijk maakt wat de inspanningen zijn die het levert. "Het kabinet moet goed uitleggen waarmee men bezig is. Dus wat doet het kabinet, wat doet de OVV en wat doet het Openbaar Ministerie", zegt buitenlandwoordvoerder Han Ten Broeke. 

Overleg

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft nog geen enkele officiële mededeling gehad van de aanslag. Hij gaat nu in overleg met de Oekraïeners na wat er precies is gebeurd.

Dat zei Koenders dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer. ''Ik heb er net, voor ik naar de Kamer ging, iets van gehoord. Daar moet ik echt even naar kijken'', zei hij.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp