In Donetsk is maandagmiddag een klein team aangekomen dat weer aan de slag hoopt te gaan op de plek waar op 17 juli de MH17 is neergekomen in het oosten van Oekraïne.

Dat heeft een woordvoerster van Defensie gezegd. Het gaat om mensen van het team dat in Charkov is gestationeerd.

Of de teamleden aan de slag kunnen, hangt echter nog steeds af van de veiligheidssituatie.

Volgens een woordvoerder van de rampenbestrijding van de plaats Torez is het dinnsdag veilig genoeg om te beginnen met de berging van de wrakstukken van het toestel. Dat meldt BNR. De OVSE wil de start van de berging niet bevestigen. 

Het bergen van de wrakstukken stond gepland voor maandag, maar werd uitgesteld vanwege de onveilige situatie op de rampplek.

Blokkeert

De Russische president Vladimir Poetin vindt dat Oekraïne het onderzoek naar de ramp blokkeert. Dat zei hij maandag tegen de Maleisische premier Najib Razak. 

Poetin stelt dat onafhankelijke onderzoekers geen toegang tot de rampplek konden krijgen, omdat het Oekraïense regeringsleger dat voorkomt. En niet omdat er pro-Russische separatisten in het gebied zijn, benadrukte de president.

Ongefundeerd

Het zijn volgens hem niet de opstandelingen die het gebied beheersen. Dergelijke uitlatingen zijn "totaal ongefundeerd". "Zij zijn het niet, maar het is juist het andere kamp dat constant beschietingen uitvoert op de plek en niet toestaat dat er wordt gewerkt", verwees Poetin naar Oekraïne.

Rusland steunt volgens hem een volledig en onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van het neerschieten van MH17 op 17 juli. Ook zijn ambtgenoot Razak heeft opgeroepen de rampplek open te stellen voor onderzoekers.

Ondertussen zijn in Amsterdam maandag de 298 slachtoffers van de ramp met MH17 herdacht. Daarvan zijn inmiddels 289 geïdentificeerd.

Donetsk

In Donetsk zelf vonden zondag nog zware beschietingen plaats tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. Het waren de zwaarste gevechten sinds weken.

Op 5 september sloten de strijdende partijen een staakt-het-vure. Desondanks vinden geregeld kleine rellen plaats. De stad is volledig in handen van rebellen, die eenzijdig de 'Volksrepubliek Donetsk' uitriepen.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp