Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is zaterdag in de Oost-Oekraïense stad Charkov bij het vertrek van het Nederlandse transportvliegtuig met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met de MH17.

Dat meldt zijn ministerie donderdag. Het militaire toestel vervoert de kisten naar vliegbasis Eindhoven, waar vervolgens dezelfde ceremonie plaatsvindt als bij de terugkomst van eerdere slachtoffers.

Het toestel wordt zaterdag om 16.00 uur verwacht. Daarbij kunnen de nabestaanden van de slachtoffers weer aanwezig zijn.

Koenders is zaterdag ook in Oekraïense hoofdstad Kiev, waar hij een ontmoeting zal hebben met zijn collega Pavlo Klimkin en vicepremier Volodimir Groysman.

Ook zal de minister van gedachten wisselen met de OVSE in Oekraïne, waaronder Oekraïne vertegenwoordigster Heidi Tagliavini en de leiding van de monitoringsmissie Alexander Hug.

Afwikkeling ramp

In een reactie laat Koenders weten dat de afwikkeling van de ramp bovenaan de agenda staat. "In de nasleep van de ramp met de MH17 zijn Nederland en Oekraïne n auw met elkaar opgetrokken. Nederland zet alles in om de geborgen stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken zo spoedig mogelijk te repatriëren."

Koenders stelt dat "de implementatie van de Minsk-akkoorden ook onderwerp van gesprek zal zijn". "De illegale verkiezingen die vorig weekend in Donetsk en Loegansk werden gehouden brengen de politieke oplossing voor het conflict niet dichterbij", aldus de minister.

Bij de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. 289 slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd.

Contact

De verhouding tussen de Nederlandse en Oekraïense regering schuurde vorige week toen minister Klimkin tegen Nieuwsuur zei dat het geen probleem was geweest als Nederland na de ramp contact had gezocht met de rebellen, die de crashsite onder controle hebben.

Kiev stelde twee dagen later echter in een verklaring dat het vanaf het begin tegen rechtstreekse contacten met de separatisten was. Het Nederlandse contact met de opstandelingen loopt via de OVSE.

Donderdagochtend heeft de OVSE laten weten dat de Nederlandse experts weer in het rampgebied zijn aangekomen.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp