De Australische premier Tony Abbott wil met de Russische president Vladimir Poetin in overleg over de vliegramp met vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne.

"Je kunt zo'n gesprek niet uit de weg gaan. Er moet en zal een bilateraal gesprek komen, in de wandelgangen of op een formele manier", zei Abbott tegen de krant The Australian.

Bronnen binnen de Australische regering verwachten dat Abbott en Poetin elkaar zullen spreken tijdens het Asia Pacific Economic Forum in Peking komend weekend, aldus de krant donderdag.

Een gesprek met Poetin is volgens de premier in het belang van zowel Australië als Nederland, Maleisië en ieder ander land waarvan burgers zijn omgekomen bij de vliegramp.

Ook wil Abbott dat Rusland volledig meewerkt met onderzoeken en dat er een strafzaak wordt geopend tegen de daders. Australië zal haar tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inzetten om Rusland zover te krijgen.

Rutte dankbaar

Mark Rutte verblijft momenteel in Australië, hij is daar donderdag in gesprek gegaan met premier Abbot over de samenwerking bij het onderzoek naar de vliegramp.

Rutte heeft Australië donderdag bedankt voor de "excellente samenwerking'" sinds de ramp met vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne op 17 juli. "Samen met het eveneens zwaar door de ramp getroffen Maleisië vormen wij een coalitie van de rouwenden".

Hij zei dat de drie landen blijven werken aan het terughalen van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de rampplek, het onderzoeken van de feiten rond de ramp en het voeren van een strafrechtelijk onderzoek, waarbij het Nederlandse Openbaar Ministerie de leiding heeft.

Beide landen willen het uiterste doen om de verantwoordelijken voor het neerhalen van het vliegtuig voor het gerecht te krijgen, maar zijn zich ervan bewust dat het een zaak van de lange adem is.

Rutte sprak ook met Abbott over het probleem van jihadreizigers die naar Syrië trekken. Australië en Nederland gaan ervaringen en informatie uitwisselen over hoe daarmee om te gaan.

Het bezoek van Rutte aan Australië duurt twee dagen.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne