Premier Mark Rutte acht het "zeer logisch" dat Maleisië wordt betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Hij zei dat woensdag tijdens zijn bezoek aan het land.

De premier is de komende drie dagen nog in Maleisië en Australië.

Maleisië hoorde tot nu toe officieel niet bij het onderzoeksteam. Het land heeft hier eerder zijn onvrede over geuit. Maleisië mocht wel meewerken en bijdragen aan het onderzoek.

De Maleisische minister-president Najib Razak heeft volgens RTL Nieuws woensdagochtend gezegd dat hij binnen enkele dagen toegang verwacht te krijgen tot het officiële onderzoeksteam. Rutte zou daarop hebben gezegd dat hij dat logisch vindt.

"Het is nu van essentieel belang dat we nauw met elkaar blijven samenwerken en MH17 hoog op de internationale agenda houden", verklaarde Rutte woensdag na een onderhoud met Razak.

Rouwenden

Rutte bedankte Maleisië voor de samenwerking met het land tot nu toe en zei dat Nederland, Maleisië en Australië samen een 'coalition of the grieving' vormen, een coalitie van rouwenden.

De drie landen hebben als doel repatriëring van resterende stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen, onderzoek naar de toedracht van de ramp en strafrechtelijk onderzoek. ''De omstandigheden ter plekke zijn nog altijd moeilijk, maar we blijven gezamenlijk vastberaden om deze doelen te realiseren", zei Rutte.

Dinsdagavond werd bekend dat er opnieuw stoffelijke resten zijn gevonden in het rampgebied in Oost-Oekraïne. Bij de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders en 42 Maleisiërs. Inmiddels zijn 289 slachtoffers inmiddels geïdentificeerd. 

 

Hulpverleners

De premier had ook een ontmoeting met hulpverleners en mensen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Daarbij bedankte hij de inzet van de Maleisiërs. ''Uw inzet en doorzettingsvermogen zijn voor ons van onschatbare waarde bij het terughalen en identificeren van de stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen."

Rutte wees er ook op dat Maleisië de afgelopen tijd getroffen is door twee vliegrampen, die met de MH17 die aan veertig Maleisische burgers het leven kostte en de verdwijning van de MH370 zo'n acht maanden geleden.

Razak bedankte Nederland voor zijn inspanningen in de nasleep van de MH17-ramp en sprak zijn waardering uit voor de nauwe samenwerking tussen beide landen.

Op zijn Facebookpagina schrijft Rutte over zijn aankomst: "Vandaag ben ik aangekomen in Maleisie. Dit werkbezoek staat in het telen van de verschrikkelijke ramp met vlucht MH17. Een ramp die diepe wonden heeft geslagen in de samenleving in de getroffen landen."

Persoonlijke spullen

Slachtofferhulp Nederland laat woensdag weten dat de nabestaanden begin december de persoonlijke spullen van hun omgekomen dierbaren terugkrijgen. 

Dat het lang heeft geduurd voordat de persoonlijke voorwerpen kunnen worden teruggegeven, heeft te maken met onderzoek en veiligheid. Zo moesten de spullen eerst worden bekeken door forensische experts voor het strafrechtelijk onderzoek en daarna door medewerkers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het materiaal te controleren op giftige stoffen. 

Vervolgens zijn de koffers en andere spullen naar Malaysia Airlines gegaan. Slachtofferhulp staat de nabestaanden bij. Voor hen is een besloten website opgezet.

Video: 'Samenwerking met Maleisië blijft essentieel'
Video: 'Samenwerking met Maleisië blijft essentieel'

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne