Nederlandse MH17-missie bergt stoffelijke resten rampplek

De Nederlandse repatriëringsmissie heeft vrijdag weer stoffelijke resten van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 geborgen.

Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag bekend gemaakt tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De omstandigheden waren vrijdag gunstig, zodat de Nederlanders samen met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) onder leiding van de lokale rampendienst naar de rampplek in het oosten van Oekraïne konden afreizen.

De stoffelijke resten, die zijn gevonden in het veld waar vliegtuigdelen in brand waren gevlogen, worden volgens protocol overgebracht naar de oostelijke stad Charkov. Na een eerste check worden ze vervolgens overgebracht naar Nederland, aldus Rutte.

Zij zullen met dezelfde begeleidende ceremonie in Nederland worden ontvangen als dat bij de andere slachtoffers het geval was. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Deze week werden bovendien vijf slachtoffers van de ramp geïdentificeerd. Vier van deze slachtoffers hadden de Nederlandse nationaliteit, zo maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend. In totaal zijn nu 289 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 geïdentificeerd. Er zaten 298 personen in het toestel. 

Draai van Kiev

De afgelopen week kreeg het kabinet kritiek uit onverwachte hoek. Nieuwsuur meldde woensdagavond dat Oekraïne het prima had gevonden als Nederland in de eerste dagen na de ramp met rebellen had onderhandeld over de toegang tot het rampgebied.

Volgens Rutte klopt dit beeld niet. "Oekraïne wil niet dat wij met de separatisten praten", zei hij. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft daarover gebeld met zijn Oekraïense ambtsgenoot. "Dat beeld is rechtgezet", aldus Rutte.

Het gebied waar de wrakstukken van de MH17 terecht zijn gekomen, staat sinds de ramp onder controle van de separatisten. Dat maakt het moeilijk om de stoffelijke resten en bezittingen van de slachtoffers te repatriëren. 

Chantabel

Nederland heeft niet over toegang tot de rampplek onderhandeld met de rebellen en niet alleen omdat Kiev dat niet wilde, ook omdat dat Nederland chantabel zou maken, zei Rutte.

De rebellen zouden om geld in ruil voor toegang kunnen eisen, of kunnen eisen de sancties tegen Rusland in te trekken.

Onderzoek

De veiligheidssituatie op en rond de rampplek is nog steeds zeer instabiel. Van dag tot dag wordt een inschatting gemaakt of het mogelijk is voor de onderzoekers om naar het gebied af te reizen.

Nederland werkt vanaf het begin nauw samen met Maleisië en Australië om allereerst de stoffelijke overschotten en bezittingen te repatriëren, daarna onderzoek naar de toedracht te doen en vervolgens de daders te berechten.

Het delen van informatie over de stand van het onderzoek is dan ook niet in het belang van de doelen die het kabinet heeft gesteld. 

Het is ook om die reden dat het kabinet nog geen uitspraak doet over satellietbeelden waarop te zien zou zijn dat de separatisten verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig.

"Het gaat niet om de vraag of ik hier stoer sta te zeggen wat ik allemaal weet", zei Rutte. Zijn prioriteit ligt bij de repatriëring, het rondkrijgen van het onderzoek en de berechting van de dader. Zorgvuldigheid is daarbij geboden, aldus de premier.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Lees meer over:
Tip de redactie