Oekraïne heeft Nederland en andere landen vanaf het begin van de vliegramp gevraagd niet rechtstreeks te onderhandelen met de rebellen die de crashsite in het oosten van het land onder controle hebben. 

Alle contacten liepen en moeten blijven lopen via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Dat stelde de regering van Oekraïne vrijdag in een verklaring die ook op de website van de Oekraïense ambassade in Nederland staat. Volgens de regering bestaat er geen grond voor speculaties dat Nederland wel direct met de pro-Russische separatisten had kunnen of moeten onderhandelen over toegang tot de rampplek.

Het Nederlandse kabinet had gelijk al besloten niet direct te onderhandelen met de rebellen, maar te communiceren via de OVSE.

Nieuwsuur meldde woensdagavond dat Oekraïne het prima had gevonden als Nederland in de eerste dagen na de ramp met rebellen had onderhandeld over de toegang tot het rampgebied. 

Controle

Het gebied waar de wrakstukken van de MH17 terecht zijn gekomen, staat sinds de ramp onder controle van de separatisten. Kiev benadrukt dat de rebellen de onderzoekers vele malen de toegang tot het gebied hebben ontzegd, dat de separatisten de crashsite hebben beschoten en dat ze bewijsmateriaal hebben gemanipuleerd.

Nederland leidt het onderzoek naar de vliegramp. De regering van Oekraïne zegt alle steun te hebben gegeven voor het werk van de onderzoekers op Oekraïens grondgebied. Alleen als Oekraïne weer de volledige controle krijgt over het rampgebied, kunnen de onderzoeksteams volgens Kiev hun normale werk doen en de resterende stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers en het overig bewijsmateriaal verzamelen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaat binnenkort naar Kiev, waar hij zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin zal ontmoeten.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne