Er komt geen hoorzitting over de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne afgelopen juli, omdat de coalitiepartijen dat blokkeren.

VVD en PvdA vinden het niet nodig om bijgepraat te worden over satellietbeelden die zouden aantonen dat pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig.  

De hoorzitting zou in de weg kunnen lopen van het lopend onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de toedracht van de ramp, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke tegen NU.nl.

CDA en D66 drongen zondag aan op een hoorzitting in de Tweede Kamer, nadat afgelopen weekend in Duitse media het bericht verscheen dat het Duitse parlement zou zijn ingelicht over belangrijke details over de ramp.

Zij zouden deze informatie hebben gekregen aan de hand van satellietbeelden en verschillende foto’s van de Duitse inlichtingendiensten (BND).

Deze beelden zouden aantonen dat de MH17 door pro-Russische rebellen uit oost-Oekraïne met een Buk-raket uit de lucht zou zijn geschoten. Het Nederlandse kabinet weigert zich vooralsnog uit te laten over de toedracht van de ramp.

Bij het neerstorten van MH17 op 17 juli in Oost-Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

Drietrap

Premier Mark Rutte (VVD) heeft altijd volgehouden de afhandeling van de ramp in drie stappen te doorlopen: eerst de repatriëring van de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen, vervolgens onderzoek naar de toedracht van de ramp en daarna berechting van de daders.

Mede omdat Nederland internationaal onderzoeksleider is, is het terughoudend met het trekken van conclusies, liet een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag weten.

Internationale afspraken

“Als informatie geheim moet blijven, moet het geheim blijven”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is teleurgesteld dat de hoorzitting niet doorgaat, zegt hij tegenover NU.nl. "Jammer, er is namelijk voldoende aanleiding voor de Kamer om op opheldering te vragen."

Omtzigt begrijpt dat in het belang van het onderzoek niet alles kan worden prijsgegeven, maar hij vindt het wel vreemd dat parlementariërs van andere landen wel worden geïnformeerd.

"Als informatie geheim moet blijven, moet het geheim blijven. Het is raar dat daar internationaal geen afspraken over zijn gemaakt", aldus de CDA’er.

Hoewel Ten Broeke een hoorzitting op dit moment afwijst, wil hij wel dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) tijdens het volgende MH17-overleg met de Kamer  ingaat op de Duitse nieuwsberichten.

Rapport

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die de leiding over het onderzoek heeft, publiceerde in september een tussentijds rapport, maar wees daarin geen schuldige aan.

De OVV concludeerde wel dat MH17 in de lucht van buitenaf is doorboord door een groot aantal metalen objecten met hoge snelheid. Het woord raket werd niet genoemd.

Volgens Michiel Servaes (PvdA) moet de politiek nu niet dat onderzoek verder voor de voeten lopen.

Premier Rutte bezoekt volgende maand Maleisië en Australië om te spreken over de nasleep van de vliegramp. Op 5 november spreekt Rutte zijn Maleisische ambtgenoot Najib Razak. Daarna reist hij door naar Australië voor een ontmoeting met de Australische premier Tony Abbott.

Razak en Abbott brachten deze zomer los van elkaar een bezoek aan Nederland.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne